Wedstrijdverslag

N.E.C. verslaat Vitesse in Arnhem met klinkende cijfers

Voorbeschouwing Vitesse - N.E.C.

Over de wedstrijd van vanmiddag is al veel gezegd en geschreven, waarbij het in het gros van de gevallen maar weinig over de wedstrijd zelf ging. Aan N.E.C. de taak ervoor te zorgen dat het na afloop wél alleen over het voetbal gaat. ‘Gewoon’ door te winnen en met drie punten in de zak weer de spelersbus in te stappen.

N.E.C. neemt het om 12.15 uur in Arnhem op tegen Vitesse, dat een dramatisch seizoen beleeft. Al zeventien speelronden lang pendelt de ploeg tussen plek 17 en 18 op de ranglijst en de Arnhemmers hebben een regelrechte remontada nodig om aan het eind van de rit niet af te moeten dalen naar de Keuken Kampioen Divisie.

Zover is het op dit moment nog niet en dus zal Vitesse er alles aan willen doen om de punten vanmiddag in Arnhem te houden. De laatste (en enige!) keer dat de ploeg van Edwin Sturing dit seizoen in eigen huis een competitieoverwinning boekte is echter al even geleden. Op 10 december van het afgelopen jaar werd Heracles met 2-0 verslagen dankzij treffers van Gyan de Regt en Amine Boutrah.

Hoe anders is het seizoen van N.E.C. De ploeg van Rogier Meijer strijdt volop mee om Europees voetbal en is zich langzaamaan ook aan het opmaken voor de bekerfinale tegen Feyenoord, op 21 april. Een overwinning in Arnhem (inmiddels ook alweer 12 jaar geleden) zou uitstekend in dat rijtje passen.

Ondanks het verschil op de ranglijst verwacht niemand bij N.E.C. een ‘makkie’ in het GelreDome. De derby is (cliché, cliché) een wedstrijd op zich en het zou niet de eerste keer zijn dat Vitesse een struikelblok vormt voor de Nijmegenaren. Bovendien zijn er door o.a. blessures van Lasse Schöne, Yvandro Borges Sanches en Bart van Rooij en een schorsing voor Calvin Verdonk (opgelopen door een gele kaart in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard) wat personele problemen en zal Rogier Meijer dus moeten puzzelen.

Afgelopen dinsdag speelde N.E.C., drie dagen na de fantastische overwinning op PSV, met 1-1 gelijk bij Fortuna Sittard. Geen beste wedstrijd, maar het gewonnen punt werd evenwel gekoesterd in het Nijmeegse kamp. In Arnhem overheerste diezelfde avond wederom teleurstelling. Vitesse ging in eigen huis hard onderuit tegen Sparta, dat uiteindelijk met een 1-4 overwinning op zak terug kon reizen naar Rotterdam.

Het zal vanmiddag hoe dan ook spannend worden in het Arnhem. De belangen zijn groot. Voor N.E.C. uiteraard, maar zeker ook voor Vitesse, dat nu eenmaal in een regelrechte doodsstrijd verwikkeld is.

Zet N.E.C. een nieuwe stap richting Europees voetbal? Of pakt Vitesse een van de laatste strohalmen die het dit seizoen nog kan pakken? We gaan het zien als scheidsrechter Allard Lindhout om 12.15 uur voor het eerst op zijn fluit blaast. Hij wordt vanmiddag bijgestaan door assistenten Van Zuilen en de Nas. Het uitvak zal helaas leeg zijn, maar de wedstrijd is wel in zijn geheel te bekijken op ESPN 2.

N.E.C. verslaat Vitesse in Arnhem met klinkende cijfers

N.E.C. is er voor het eerst in twaalf jaar in geslaagd om drie punten mee te nemen uit Arnhem! In stadion GelreDome speelde de ploeg van trainer Rogier Meijer zeker niet op de toppen van zijn kunnen, maar zorgden treffers van Mees Hoedemakers en Sontje Hansen (2x) voor een overtuigende 0-3 eindstand.

Daar zag het in de eerste helft allesbehalve naar uit. Het initiatief lag daarin volledig bij Vitesse, dat veelvuldig dreigend was maar niet echt gevaarlijk wist te worden. Jasper Cillessen stond zoals de afgelopen weken zijn mannetje in het Nijmeegse doel en keerde de paar pogingen die de thuisploeg wel ondernam.

Na de rust kreeg N.E.C. pas wat grip op het duel. Maar ook dat leverde nog geen direct gevaar op. De openingstreffer van Mees Hoedemakers na een uur spelen kwam dan ook uit de lucht vallen. Letterlijk, want de middenvelder nam een pass van Sontje Hansen op magistrale wijze mee het zestienmetergebied in en schoot de bal hard in het dak van het doel.

Het doelpunt van Hoedemakers was fraai, maar die van Hansen een kwartier later sloot daar naadloos op aan. De buitenspeler ontving de bal iets over de middenlijn en kwam vervolgens geheel op eigen kracht tot een schietkans op de rand van het zestienmetergebied. Eloy Room hoorde de bal alleen langszoeven voordat hij het net toucheerde. De 0-3 in de blessuretijd was een mooie kers op de taart in het verder berustende stadion GelreDome.

De derbyzege brengt N.E.C. steviger op plek zes en afhankelijk van het resultaat bij Feyenoord – Ajax later deze middag mogelijk zelfs op plek 5. Wat we al weken zingen is nog meer eens extra bekrachtigd: N.E.C. is de nummer één van Gelderland!

Scoreverloop

65. Hoedemakers 0-1
80. Hansen 0-2
90+1. Hansen 0-3

Opstelling N.E.C.: Cillessen; Pereira (82. Arts), Sandler, Nuytinck (46. Ross), Baas; Hoedemakers, Chery, Sano; Rober, Koki (75. Sow), Olden Larsen (60. Hansen)

Eredivisie Maandag 6 mei 2024 Van Donge & De Roo Stadion
Excelsior
20:00
N.E.C.

Stand Eredivisie
1 PSV 84
2 Feyenoord 75
3 FC Twente 63
4 AZ 58
5 Ajax 49
6 NEC 47
7 FC Utrecht 46
8 Sparta R'dam 43
9 Go Ahead 42
10 Heerenveen 36